Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Sem dám pár dobrot,které se po ránu můžou hodit        


Tady je ke stažení v PDF kuchařka na utopence a hermelín. Obrazek

 www.eldorado.estranky.cz/archiv/uploaded/1

  tady jsou ryby:
www.eldorado.estranky.cz/archiv/uploaded/2

www.labuznik.com/recipes.php    a tady recepty všeobecně

recepty.vareni.cz/ 

Vše o grilování

domácí výroba sýrů

 

 

kuchařka z roku 1880 naskenováno

 


Pečenáče-špičkový nálev
                        Ingredience:
                        1 a 3/4 l vody,
                        1/4 l vína,
                        1/4 l octa,
                        10-12 lžiček cukru,
                        6 lžiček soli,
                        8 ks nové koření,
                        5 ks hřebíček,
                        3 bobkové listy,
                        1 lžička hořčičného semene,
                        6 ks pepře.
Ryby mírně osolíme, obalíme v mouce, bílku, opět v mouce a usmažíme na oleji do zlatova.Nejlepší jsou sledě nebo makrely, může být i kapr.Všechny ingredience společně 5 min. povaříme. Vychladlým nálevem zalijeme usmažené ryby a necháme alespoň týden uležet v chladničce.
            Doporučená příloha:K pečenáčům chutná nejlépe čerstvý chléb.
                       


                        Zavináče
                        kategorie: ryby Ingredience:
                        8 sleďů,
                        2 lžíce hořčice,
                        kysané zelí,
                        1 červená sladká paprika,
                        2 cibule,
                        3 kyselé okurky,
                        lžíce kaparů,
                        lžička celého pepře,
                        4 bobkové listy,
                        1/2 litru vody,
                        kopr,
                        sůl,
                        ocet
                        Příprava:
                        Sledě očistíme, odřízneme jim hlavy, vykostíme, omyjeme, osušíme. Na vnitřní straně ryby osolílime a potreme hořčicí. Kapary nakrájíme na kousky, cibuli na kolečka, papriku a okurky na proužky a vše rozdělíme na rybu.Sledě pevně stočíme, upevníme párátkem a urovnáme do sklenice. Vodu svaříme s octem, bobkovým listem, pepřem,
malým množstvím soli a špetkou cukru. Necháme vychladnout, nalijeme do sklenice se zavináči, přidáme několik snítek kopru a necháme asi týden proležet.
                     


  
                  Moravská domácí játrová paštika
                        1 kg vepřových jater,
                        1 kg vepřového masa,
                        1 kg vepřového sádla (nevytopeného),
                        15 vajec,
                        2 dcl hořčice,
                        3 větší cibule,
                        2 hlávky česneku,
                        sůl, pepř, koření podle chuti
                        Příprava:
                        Játra, maso, sádlo, cibuli a česnek pomeleme na masovém mlýnku aspoň 3x. Přidáme tam vajíčka, hořčici, sůl a koření. Dobře promícháme, naplníme do menších skleniček a zavařujeme je 2 1/2 hodiny na 100 stupních v zavařovacím hrnci
                        Tato domácí paštika je opravdu jedinečná pochoutka na chleba, nebo na pečivo.Já ji měla z této dávky asi něco kolem 30 skleniček (malých)Samozřejmě, že nejvíce chutná z doma vykrmeného prasátka, ale dneska se dají všechny tyto potřebné směsi koupit v masně. Proto vyzkoušejte a poznáte, že nejvíce bude chutnat dětem.Doporučená příloha:pečivo, chléb
                      


 
                 Sýrová roláda   

                        Ingredience: 2 balíčky plátkového sýra, 150 g šunky
                        Náplň: 120 g másla, 2 kusy taveného sýra, 2 sterilované
                        okurky, 1/2 cibule, 3 vejce, lžíce plnotučné hořčice,
                        sůl, pepř, špetka petrželky
                        
                        Postup přípravy: Máslo utřeme s tavenými sýry, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, okurky, petrželku, natvrdo uvařená a pokrájená vejce. Vše osolíme, opepříme, přidáme hořčici a do pěny utřeme. Balíčky plátkového sýra vložíme v obalu do horké vody a necháme změknout.Potom je vyjmeme na vál, plátky rozložíme do tvaru obdélníku a přejedeme je jemně válečkem, aby se horký sýr spojil v jednu placku. Placku potřeme pomazánkou, na ni rozložíme plátky šunky a opět potřeme vrstvou pomazánky. Nakonec srolujeme, zabalíme do alobalu a dáme do chladničky ztuhnout. Druhý den ji krájíme na 1,5 cm silné plátky. Ozdobíme listy hlávkového salátu a ředkvičkami.já tam přidávám také sterilovanou papriku a nebo se sa na náplň použít pomazankové máslo.Když mám plátkový sýr,tak si dám na plech alobal,ten trošku potřu olejem a dám na chvilku do trouby,než se sýr spojí,pak na to naplácám náplň a stěrkou si pomáhám při rolování.
                       


                 Bůček pivního experta
                        1 kg libovějšího bůčku,
                        27 stroužků česneku,
                        5 celých pepřů,
                        5 bobkových listů,
                        1 KL mletého pepře,
                       
                        1 KL sladké papriky,
                        špetka pálivé papriky,
                        1 KL grilovacího koření,
                        špetka chilli nebo pár kapek tabasca,
                        worcester.
                        Příprava:
                        Bůček zalijeme v papiňáku přiměřeným množstvím horké vody, přidáme 12 stroužků česneku, celý pepř a bobkové listy a uzavřené vaříme asi 45 minut. Mezitím si připravíme kašičku ze zbývajícího česneku, mletého pepře, obou paprik, grilovacího koření, curry, chilli nebo tabasca a na potřebnou hustotu upravíme worcesterem. Uvařený bůček ještě za horka vykostíme, potřeme připravenou směsí a zabalíme do alobalu. Po vychladnutí uložíme do lednice a necháme šest dní proležet.Já osobně bůček varím v alobalu .
                      


                           Rychlokvašáky
                        doba přípravy je cca cca 50 min
                        okurky větší
                        zrníčka horčice, pepř, nové koření
                        kopr, višňový a vínový list
                        sůl, ocet, voda
                        Větší okurky opereme, na dno 4-litrové láhve dáme několik zrnek hořčice, pepře a nového koření. Okurky klademe do sklenice a pravidelně prokládáme koprem, višňovým a vínovým listem. / Ten neoplachujeme, jsou na něm potřebné kvasinky/. Zalejeme vlažným nálevem /do 70 stupňů/.
                   Nálev:
                        2,5 l vody
                        0,3 l octa
                        O,1 kg soli.
                        Zavážeme polyet. folií a necháme pomalu chladnout v
                        teplé místnosti. Jíst můžeme po 3 - 4 dnech.
Tento recept používám už několik let a okurky jsouvynikající.Ještě malou radu.Zkuste jednotlivé okurky propíchat.Rozdíl je opravdu znát.

Při posledním rychlokvašení jsem si pozměnil recept,přidal jsem 6 stroužků česneku a 2 feferonky a 2 cukeríny. povedlo se to na jedničku,fakt výborný. Byl to pokus protože jsem dal 2/3 celých cibulek a 1/3 okurek,vynikající.
                                


 Brusinková omáčka                                                                                                                                      Budete potřebovat
                  1/2 l brusinek, 3 lžíce cukru, 250 ml sladké šlehačky, 2 dcl
                  vody, 2 lžíce škrobu, sůl, 2 lžíce rumu, nastrouhaná citrónová
                  kůra.
                  Postup
                  Brusinky rozvaříme s cukrem, přidáme vodu se škrobem a za stálého míchání necháme povařit. Zalijeme šlehačkou, přidáme sůl, citrónovou kůru a rum. Omáčku podáváme pečené zvěřině, steakům nebo ke kynutým knedlíkům a podobně.
                 


                 Chili con carne (naše nejoblíbenější)
                        recept je určen pro 4 osob(y)
                        doba přípravy je cca asi 2 hodiny
                        Ingredience:
                        2 lžíce oleje
                        2 střední cibule
                        1 stroužek česneku
                        600 g mletého předního hovězího masa
                        chili podle chuti
                        tabasco podle chuti
                        1 lžička sušené dobromysli
                        půl lžičky římského kmínu
                        malá plechovka kukuřice
                        450g drcených rajčat
                        1 plechovka fazolí kidney ve slaném nálevu
                        sůl
                        pepř
                        Příprava:
                        V hrnci se silným dnem rozehřejeme olej, na kterém osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Když cibule zesklovatí, shrneme ji ke kraji hrnce a uprostřed osmažíme dohněda mleté maso, hrudky neustále rozmělňujeme. Poté přidáme chili a tabasco v množství, na které se ještě cítíme, pak přidáme i oregáno a římský kmín a směs osolíme. Chvíli smažíme, až se koření rozvoní. Pak přidáme i kukuřici a rajčata, můžeme přilíti šálek vody. Pokrm dusíme na slabém ohni minimálně hodinu, ale můžeme i déle. Na konci dušení slejeme nálev z fazolí, omyjeme je v cedníku pod tekoucí vodou a přidáme je k masu. Nakonec pokrm opepříme čerstvě mletým pepřem. Pokrm můžeme nechat přes noc odležet, jedině mu to prospěje.


Grilované vepřové koleno
1 masité koleno o váze nejméně 1 kg,

2 l vody,
10 kuliček celého pepře,
10 kuliček nového koření,
1 bobkový list,
sůl,
1 PL polévkového koření;

Na potření:
2 dl oleje,
4 dl piva,
sůl,
pepř,
drcený kmín,
červená paprika,
špetka zázvoru

Příprava:
Očištěné koleno dáme vařit s kořením asi na 30 minut od bodu varu. Dáme vychladnout a studené nabodneme na rožeň. Pomocí včelařského vázacího drátku je upevníme tak, aby se neprotáčelo. Rožníme za stálého otáčení. Během rožnění potíráme marinádou, kterou jsme povařili asi 10 minut z oleje, piva, soli a koření. Maso průběžně okrajujeme a znovu potíráme. Rožníme až po kosti.


Grilovaná pikantní žebírka.
Ingredience:

1350g krátkých, vepřových žebírek
3/4 hrnku kečupu
1/2 hrnku tekutého medu
3 lžíce jablečného octa
1 lžíce Worcestershire omáčky
1 lžíce dijónské hořčice
1 celá hlava česneku
Příprava:
Odkrájet přebytečný tuk a odstranit vnitřní bílou blánu. Nakrájet na jednotlivá žebírka. Vložit je do hrnce se studenou vodou a přivéct je do varu. Sebrat šum s povrchu, snížit teplotu a vařit po 40min. do měkka. Slít, vychladit a vložit do chladničky.

Předehžát troubu na 200°C.

Na kus alobalu položit celou hlavu česneku a odříznutým vrškem (asi 5mm). Pokapat česnek olejem a volně ho zabalit do alobalu tak, aby z něj nic nevytékalo. Upéct česnek po 45min. do měkka. (tip; upečte si zrovna několik česneků, mají výbornou jemnou chuť a jsou výnikající nejenom na topínky, ale také do jiných pokrmů)

Do velkého zmrazovacího sáčku, krerý se dá bezpečně uzavřít, nebo do misky vložit kečup, med, worcestershire omáčku, ocet a hořčici. Vymačkat dovnitř česnek a našlehat, až se vše spojí. Přidat žebírka a dobře je v marinádě obalit.

Marinovat po 4-24 hodin. (Tip; dobře uzavřený sáček se může zbavit vzduchu a vložit do mražáku až na 2 týdny. Rozmarzit v chladničce.)

Uschovat marinádu, vyjmout žebírka, položit je na mírně naolejovaný gril a ogrilovt je na středním ohni po 10-15min. do hněda. Často je potírat marinádou a jednou je obrátit.

Lze připravit na grilu v troubě, avšak v létě jsou žebírka výborná na zahradním grilu.


 Pivovarské ražniči
Ingredience:
2 až 3 vepřové panenky,
200g drůbežích jater,
1 papriková klobása,
2 cibule,
100g slaniny,
2 papriky,
2 dcl světlého piva 10°,
2 PL kečupu,
1 PL worcestrové omáčky,
olej,
sůl, pepř

Příprava:
Vepřovou panenku nakrájíme na plátky, osolíme a opepříme. Játra nakrájíme na větší kousky a pokapeme worcestrem. Jednu cibuli a klobásu nakrájíme na kolečka, slaninu na čtverce a jednu papriku na širší proužky. Na grilovací jehly nebo na špejle napichujeme střídavě maso, cibuli, kousky jater, slaninu, papriku a klobásu. Na pánvi rozehřejeme olej a prudce opečeme, nebo můžeme opéct na grilu.

Omáčka:
Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli a papriku nakrájenou na jemné nudličky a zalijeme pivem a kečupem. Dochutíme solí , pepřem a povaříme. Hotové ražniči přelijeme horkou omáčkou.


Pikantní buřty pečené v pivě a kečupu
10 buřtů (špekáčků),

až 3/4 láhve (o váze 300-310 g) pi­kantního kečupu (výborný je Gurmán-pikant),
1 větší cibu­le,
3 dl černého piva,
8 stroužků česneku,
hořčice (doporučuji pepřovou, pří­jemně pikantní je i v Benešo­vě vyráběná Francouzská hořčice, ale dobrá je i plnotučná, chufově zajímavá kremžská),
2 špetky sladké mleté papriky nebo proužky čerstvé,
tuk (olej),
kdo chce ostřejší, přidá do buřtu i kou­sek feferony.

Příprava:
V hlubší zapékací misce (ne­bo v menším pekáčku či běž­ném kastrůlku) necháme na tuku zesklovatět větší část ci­bule nakrájené na tenká kolečka. Oloupané buřty po­délně až za polovinu nařízne­mé, řez promázneme po obou stranách hořčicí a popapri­kujeme malou špetičkou papri­ky či vložíme 1-3 proužky čerstvé papriky, dále do řezu dáme kolečko cibule a 2-4 sla­bé plátky česneku.

Takto při­pravené buřty vložíme do ná­doby se sklovatou cibulí řezem (náplní) nahoru. Buřty dáváme těsně k sobě, aby se neroze­víraly.

Smícháme kečup a pivo, na­skládané buřty tímto nálevem podlijeme, navrch přidáme zby­lou syrovou cibuli a ke konci zapékání můžeme přidat (není nutné) i plátkový (i jiný) sýr. Za­pékáme v předehřáté troubě 15-25 minut (podle velikostí buřtů, po 15 minutách ochutná­me, jestli jsou dostatečně pro­hřáté).
Každý podle chuti,já dávám méně kečupu.


  Vyprošťovací poblífka.

 klobása

kyselé zelí

kysaná smetana

houby sušené nebo normální

brambora

nejaký koření

cibule

Cibuli osmazit,přidat houby a podusit,pridat vývar nebo masox,na kostičky klobásu.Povařit,přidat zelí a bramboru na kostky.Až je brambora uvařená tak smetanu,může se i zahustit jíškou.Z koření určitě vavřínový věnec,nové kuličky,paprika i pálivá.(Pro blbce:sůl taky.)Trochu cukru.


 Honza vaří dobře.

Choši! Kašlete na U2pence a rozblemcanej sejra. Uvařte si IRSKÝ GULÁŠ. Veliká delikatesa. Podotýkám, že pro ty, co nežerou skopové se to dá ošulit hovězím. Potřebujete: maso, kolik masa tolik brambor, sůl, pepř, česnek, řapíkatý celer - ten je důležitý, páč ruší smrádek skopového masa - estragon, cibuli, vejce, pívo, sádlo a lístkové těsto. Vemte hrnec. Urobte základ na guláš. Maso (kostky, je nejlepší marinovat přes noc v soli, pepři a česneku) nechat v základu orestovat a pěkne zatáhnout. Pak podlejt pívem(nemusíte). Dusít. Po té přidat řapíkatý celer a podle potřeby kostku(y) zeleninového bujónu. Podusit, dochutit. Vzít pekáč. Přelít maso a šťávu z hrnce do pekáče. Přidat na kostky nakrájené brambory. Zamíchat, posypat estragonem - OPARTNĚ. Lístkové těsto rozválet na placku a tou plackou přikrýt pekáč. Rozšlehat vejce, pomatlat placku z lískového těsta. Vidličkou do toho nadělat díry a dát to do trouby péct. Na jak dlouho poznáte sami. Vznikne buchta a dušené maso s omáčkou a bramborem. DOBROU. Kdo na mě bude chtět machrovat, tak může říct, že se tomuto receptu též říká "Pastevcův koláč". Vím to, nehledě na to, že to tak i vypadá.


 Kachní guláš pro lenochy.

Honzuv Irsky pastevcuv gulas kolac vypada dobre.Az vyzkousim,poreferuju.Pridavam recept pro zaneprazdnene osoby:

Guláš bez míchání (vyzkoušeno a je to opravdu dobré)
1kg vepřového plecka
3 větší cibule (dle libosti i více)
5 stroužků česneku (dle libosti i více)
2 čajové lžičky gulášového koření
3 čajové lžičky sladké mleté papriky
3 polévkové lžíce solamylu
2 masoxy
trochu pepře
feferonka (nemusí být)
voda

maso a cibuli nakrájet, smíchat s ostatními surovinami, pořádně promíchat, zalít masoxem rozpuštěným v 1 litru vody, dát vše do pekáče nebo Simax misky, zakrýt alobalem a péct v troubě při 250 stupních (plyn na max.) 1,5 hod.
NEDOLÉVAT VODU, NEMÍCHAT, NESUNDAVAT ALOBAL!


Kuře na medu dle slovakiakvak,ponechávám ho tak,jak nam ho poslala !

Tak ho mas mit: Kure bud cely, lepsi je porcovany nebo jen stehna (delali jsme tak ale i krutu) dame do pekace nebo zapekaci misy s deklem a pripravime si pomazunk: stejny dil oleje jako medu + poradne grilovaciho koreni (cca deci a deci + 2 velky lzice koreni), zahrejeme to v plechacku, aby se to spojilo, napatlame na kure i okolo, podleje vodou a peceme do mekka. My nechavame po upeceni stavu, tak jak je tzn. aby se vsechna voda nevyparila uplne. Kdyztak trochu zredit. Ja pomazunkem nesetrim, koreni pouzivam tzv. Zlate kure (je v nem vic bylinek)


 Vynikající recept na mrkev s česnekem.

Asi hledate recept na takzvanou mrkev po korejsku. Je to ale spise rusky recept, prevzaty castecne z korejske kuchyne.
Hlavni je mit specialni struhadlo, s nozemi ve tvaru ctverce ktere strouhaji do tvaru sirek. Mrkev nastrouhana na obycejnem strouhadle nebude krupava. Mrkev se nastrouha a pokud neni dostatecne pevna tak se nalozi do studene vody, na nekolik hodin. Mrkev se pak slije, hodne nasoli a zamicha, primicha se jeste par lzic octu podle chuti. Pak se rozpali olej a do nej se prida mlety koriandr, paliva paprika a hrube mlety cerny pepr. Na mrkev dame drceny cesnek, zalijeme rozpalenym olejem a zamichame. Podle chuti muzeme pridat cukr. Na 1 kg mrkve je potreba zhruba 4-5 lzic oleje a cesnek podle chute, ale ne mene nez 5 velkych strouzku.


Pečený česnek.

Pečený česnek je pochoutka! Opravdu, nebojte se - pečením v celku ztrácí česnek svoji ostrost a jeho chuť je potom příjemně nasládlá a oříšková (není ani hořká, jak vám trdí v kuchařkách!). Výborně se hodí ke grilované bagetce s máslem, ke kozímu sýru nebo jen tak!

Jak na to? Vezmete celou neloupanou paličku česneku a seříznete jí vršek, tak aby se odhalily všechny stroužky (ty které se vám v jednom řezu nepodaří seříznout, seřízněte zvlášť). Vše hezky zakápnete olivovým olejem a dáte péci do trouby prakticky v čemkoliv (kamenonová miska, plech, rošt). Doporučuji česnek zabalit do alobalu a až nakonci jej dopéct jen tak. Pečeme spíše při nižší teplotě dokud česnek krásně nezhnědne a nezměkne - stroužky musí byt téměř tekuté! Pro váš odhad - při prvním pečení to trvalo asi 30-45 minut.

Hotové stroužky potom vymačkáváme, nebo necháme jen tak na hraní mlsnému hostovi ;) Vyzkoušejte pyré z pečeného česneku zamíchat do pomazánky nebo do másla - určitě nebudete zklamáni! Nebojte se česnek opravdu pořádně upéct (stroužky mají uplně hnědou slupku), klíčová je kašička schovaná úplně uvnitř stroužku - ta není spálená!

DO RECEPTÁŘE:
1 neloupaná česneková palice
1 lžíce olivového oleje

Neoloupanou česnekovou palici seřízneme nožem, tak abychom odhalili všechny stroužky. Pokapeme olivovým olejem a zabalíme do alobalu. Na plechu nebo v kameninové misce pečeme v troubě na nižší teplotu přibližně 30-45minut. Česnek musí zhnědnou a stroužky musí být tekuté. Na posledních asi 10 minut pečte bez alobalu.

tento recept znám,já ho nenechávám tak dlouho péct,vyhovuje mi asi15 až 20 min.


Kachna po Jitulovsku.

Vezmeme jednoho vykuchaného a chlupů zbaveného ptáka, pořádně posolíme (i uvnitř) a lehce pokmínujeme. Nakrájíme 4 větší jablka na plátky, smícháme se zarovnanou kávovou lžičkou skořice a půl hrstkou rozinek namočených v rumu. Tím naplníme ptáka, dáme na velký pekáč hřbetem dolů, potřeme (2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce medu, trocha vody - 1 minutu povařit), podleme trochou vody a dáme péct do trouby na 150°C.
Průběžně potíráme a propichujeme ptáka vidličkou, aby pustil šťávu a otočíme alespoň jednou na břuch a zase na hřbet.
Po hodině a půl pečení přidáme kolem ptáka ke šťávě na plátky nakrájené 1 jablko a pečeme dál.
Po další hodině ptáka nožem lehce nařežeme břuch od hlavy až k dolním nohám (cca 0,5 cm do hloubky) a na vrch dáme jablka, která jsou kolem ptáka na pekáči. Pečeme ještě půl hodiny.
Podáváme s bílým a červeným zelím a jako přílohu houskové a bramborové knedlíky.
Fakt MŇAMI


Slovenský špaček.

Závitky z mletého masa na kyselém zelí

Mleté maso pripravíme jako na karbanátky (pridáme do nej cibuli najemno, trochu česneku, papriku pálivou i sladkou, pepr, sul, majoranku, vajíčko, trošku strouhanky, další ochucovadla dle zvyklosti každého – horčice, worchester, kmín.. Ale není treba to nejak výrazne ochucovat).
Na kuchynskou fólii si z ochuceného mletého masa udeláme placku cca 12x12cm silnou asi 1,5cm. Na to položíme čtvrtku vareného vejce, proužek klobásy (já dávám i celou pulku) a proužek tvrdého sýra. Pomocí fólie zavineme a vzniklý váleček (me se darí spíš jakési šišky) omotáme plátkem nebo dvema plátky anglické slaniny a dáme do pekače, který jsme predtim vyložili kyselým zelím. Když máme všechny válečky v pekáči, podlejeme jen vodou, priklopíme druhým pekáčem a pečeme asi hodinu, až je slaninka pekne krupavá. Tuk do pekáče dávat nemusíme, maso pustí. Z kila mletého masa vychází asi 12 válečku a mám toho plný klasický pekáč. Zelí dávám skoro kilo a ničím ho neochucuju, jen trošku posolím. Jíme k tomu brambory nebo chleba.


Čalamáda z hub.

1.75 kg hub-nakrájet, povařit, scedit

90 dkg syrové papriky nakrájet

60 dkg cibule nakrájet na drobno

¼ l oleje ¼ l česnekového kečupu

Vše nacpat do mísy, smíchat, a zalít nálevem :

2 dc vody

4 dc octa

7dkg soli

30 dkg cukru

Po 6 kusech:  bobkového listu, nového koření, pepře, hřebíčku

Vše povařit a přecedit, promíchat v míse se směsí a ve sklenicích sterilovat 20 min při 80 stupních.

Tohle je originál, pro mě přidat trochu česneku a feferonku, je to fakt dobrý.


Hrnkové knedlíky

recept je určen pro 4 osob(y)
Ingredience:
1 hrnek polohrubé mouky,
2 vejce,
1 lžička soli,
2 rohlíky,
vepřové sádlo

Příprava:
Do mísy vyklopíte hrnek polohrubé mouky, nalijete hrnek mléka, přidáte dva žloutky a lžičku soli. Dobře promíchejte v řídké těsto. Nakrájíte na malé kostičky dva rohlíky a přidáte do mísy. Nakonec zlehka vmícháte tuhý sníh z bílků. A teď pozor!

Čtyři hrnky vymastíte vepřovým sádlem a těsto nalijete do 3/4 každého z nich. Postavíte je do kastrolu s vodou, sahající jen k ouškům.
Přikryjete poklicí a vaříte přesně 33 minuty!
Pak kastrol odstavte a hrnky vyndejte z vody. Nadýchaná čepice za chvilku klesne a knedlíky vyklopte.Někdo přidává prášek do pečiva.

Tenhle recept je základní,každý si může přidávat koření a suroviny jaké mu vyhovují,třeba kostičky špeku,párek,výborný jsou zelený bylinky.
Na dno hrnku doporučuju vystříhnout kolečko z pečícího papíru.Tu dobu varu neberte tak vážně,upravujte podle sebe,tyhle knedlíky se nedaj zkazit.

 


 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Masové kuličky

(jere, 30. 1. 2010 15:01)

[14:50:54] milan: Recept: Masové kuličky.


Ingredience:

500g. mletého masa (hovězího, nebo mixu)

Sůl

Pepř

Cibule

Solamyl (2 lžičky)

Strouhanka (podle potřeby)

3 vařené strouhané brambory

2 žloutky

150 ml šlehačky



Na omáčku:

250 ml smetany

Solamyl (2 lžičky)

1 lžíce hořčice (plnotučné)

150 ml vývaru



Postup:

Mleté maso proženeme masovým strojkem, aby byl maso opravdu jemné. Já dělám v robotu. Přidáme i cibuli, která se také rozseká na drobno. Do masa přidáme žloutky, koření a solamyl Uvařené brambory nastrouhané na jemném struhadle taktéž přidáme k masové směsi. Přidáme asi hrst strouhanky a šlahčku. Vše zapracujeme do masové směsi.



Z masové směsi tvarujeme malé kuličky a skládáme na plech vymazaný olejem, nebo vyložený pečícím papírem. Pečeme necelou hodinku na 200 stupňů. V půlce pečení otočíme, aby chytly pěknou barvičku ze všech stran.Případně osmažte na pánvičce. Dbejte na to, aby se pořádně prosmažily.



Z výpečku, který vám zbude z masa uděláme omáčku. A to tak, že do výpeku přidáme šlehačku smíchanou se solamylem a vývarem a hořčicí. Vše smícháme do hladka, aby omáčka neměla hrudky. Prohřejeme, aby se omáčka chvíli povařila.

Mleté řízečky na houbách

(kvak, 10. 10. 2009 21:08)

Koření: bobkový listy, tymián, kuličky pepře...

Mleté řízečky na houbách

(kvak, 10. 10. 2009 21:05)

Dnes jsem zkoušela nový recept z nějakýho časopisu:
Mleté maso (ja dala hovězí) smícháme s rohlíky namočenými v mléce, vejci (cca 600g masa, 2rohlíky, 2 vejce), osolíme, opepříme. Přidala jsem hrstku strouhanky, aby to drželo po kopě. Na oleji prudce osmahneme karbanátky a odložíme je stranou. Olej z opékání slijeme do kastrolu, přidáme trochu másla a jednu větší na drobno pokrájenou cibuli, osmažíme, zalijeme teplou vodou. Vložíme předsmažené karbanátky a přidáme koření a dusíme asi 10 minut. Karbanátky vybereme, vylovíme koření. Cibulovou šťávu
rozmixujeme do hladka a přidáme houby (sušené předem asi na půl hodky namočíme). Necháme převařit.Zahustíme moukou rozkvedlanou se zakysanou smetanou. Dochutíme solí, cukrem a citronem. Vložíme do toho nazpět karbanátky a můžeme baštit. V původním receptu byly jako příloha doporučeny halušky, na ty jsem se vyprdla, měli jsme bramborovou kaši, ale chlapi by to prý nejradši s knedlíkem. Ale i tak si čvachtali.

Játrová omáčka s lečem.

(kvak, 8. 10. 2009 11:44)

Zesklovatíme jednu střední cibuli na sádle nebo oleji, přidáme očistěná na kousky pokrájená játra a osmažíme je. Zalijeme vodou, opepříme, někdy dávám i trochu kmínu a dusíme do měkka. Nakonec tam dáme sklínku leča, promícháme, případně dolejeme vodu, osolíme, trochu zahustíme moukou rozkvedlanou vodou a převaříme. Papáme s tím, co nám k tomu chutná - rýže, chleba, knedlík..

recepty

(Nada Nováková, 28. 3. 2009 21:46)

rere

(jerevánek, 22. 1. 2009 19:34)

Jak jsem zasklil bůček

Mám rád tučné maso. Miluju bůček. Líbila se mi jeho glazovaná varianta v Bludišti a radost mi udělal i uzený (a podobně silný) jazyk v Le Masakru. Maso. Zdá se, že k tomu prostě mám klony…
Glazovaný bůček s medem a s jablky
Glazování (glazírování) je, když něco potáhnete „karamelem“ tak, aby se to lesklo. Ve sladké kuchyni si ho vyrobíte bokem. Při úpravě zeleniny (např. mrkvička na másle ;), nebo masa, se nechá fikaně zredukovat vlastní šťáva. Pokud ve šťávě není dost cukru, můžete jej stejně jako ve sladké kuchyni přidat (med).
Postup jsem náležitě a po svém rozčechral (= zprznil) a rozložil do dvou dní. Jestli vás láká představa šťavnatých a tučných kostiček s jemnou kůrkou potaženou sladce omamnou manou – čtěte dál. Trvá to dýl, ale nedá se to podělat! ;)
Nejdřív si musíte nakoupit:
• 3/4 kila bůčku vcelku (slabé povahy volí libovější kusy, já sehnal bio)
• dvě jabka (oloupaná a na dílky)
• cibuli (taky na dílky)
• tymián (stále okusuju půl roku staré a fatálně vymražené koště z balkónu ;)
• olivový olej (vynechal jsem zcela)
• med (pěkný kidanec)
Posilnit, rozcvičit a troubu na 3/5 čudlíku rozohnit:
• připravte si maso (podle Marcuse okrájet tuk, namočit na hodinu do studené vody a osušit; podle Cuketky namočit, zapomenout na to, osušit)
• vetřete do něj sůl a pepř
• na dno malého pekáčku naházejte jabka, cibuli, snítky tymiánu a med (použil jsem svůj litináč)
• připlácněte bůčkem v celku a dejte do trouby (Marcus na 160C, já na 3/5 čudliku) a pečte asi hodinu (nezakryté)
• přidejte hrnek vody, přikuřte teplotu a pečte ještě 45 minut
• hlídejte si spodek (jabka s cibulí), ať nevyschne
• mě se jabka i cibule úplně rozpadla, přitom vypustila silný a voňavý karamel
• maso vyndejte a slisujte ho něčím placatým a těžším (u mně 10l hrnec plný vody)
• v lisu nechte vychladnout a dejte do lednice (Marcus 3h +, já přes noc)

• teď si vyrobte karamel! ;)
• zbylou šťávu z pekáčku si sceďte a jabka s cibulí dejte bokem (pokud se vám moc vypekla, dolejte vodou a rozpusťte; já jsem navíc odendal přebytečný tuk na povrchu)
• šťávu si zredukujte na konzistenci sirupu
• jabka a cibuli zbavte zbylých snítek tymiánu, propasírujte nebo rozmixujte (já se na to vyprt a podával rovnou ;)
• teď již zcela placatý bůček nakrájejte na kostky (2 cm)
• na nepřilnavce kostky orestujte dokřupava
• a potom vítězoslavně zalijte sirupem
• ještě chvíli s tím vším energicky manipulujte po pánvi
• kostky se krásně obalí, zalesknou a rozzáří! ;)
• dejte nahřívat talíře, spolustolovníci ať prostřou stůl
• mezitím si udělejte cholesterol test č.1
• podávejte bůček
• odpočívejte, spolustolovníci ať umyjou nádobí
• udělejte si cholesterol test č. 2
• vidíte?
• Já vám to řikal

zelí

(lea, 27. 9. 2008 9:49)

Nakládáme kysané zelí.
Ingredience:
1 kg strouhaného zelí, 2 dkg soli, 2 dkg nakrájené cibule, 1 dkg cukru, kmín a celý pepř. Na 10 kg zelí 10 cm strouhaného křenu.
Příprava:
Zelí očistíme, vykrájíme košťály a nakrájíme, necháme několik velkých listů. Ve větší nádobě smícháme ingredience a počkáme, až zelí samo pustí šťávu. Na dno hrnce dáme pár větších listů a po hrstech dáváme zelí, šťávu při tom vymačkáváme - necháme. Mezi zelí můžeme dát i několik drobných navinulých jablek - obojí je ještě lepší. Když všechno zelí spotřebujeme dáme opět nahoru pár velkých listí, zalijeme šťávou tak, aby bylo potopené, přikryjeme čistým hadříkem a zatížíme - buď prkénka a kámen, nebo velký igeletový sáček naplněný vodou. Přikryjeme. Necháme v teple, dokud trvá prudké kvašení, pak do studena. Při odbírání vždy vypereme látku a případně zelí omyjeme. Vydrží - pokud je dříve nesníme - až do léta.

rere

(mejla, 27. 9. 2008 9:28)

dopadlo to výtečně,vřele doporučuji rychlokvasit s česnekem a feferonkou!!! Jo a dal jsem tam 2 cukeriny.Supr.

rere

(mejla, 22. 9. 2008 22:28)

tak jsem na posledni chvilku rychlokvasil,pridal jsem tam česnek a feferonky,to jsem zvedav jak to dopadne.

rere

(mejla, 8. 8. 2008 16:30)

jen tak,je to supr ale musi to jist vsichni nebo nikdo,saša to umí perfektne. Struhadlo je dobry to s vymennejma kudlama na ozdobnou zeleninu. Kvak.

Puc mi struhadlo

(kvak, 8. 8. 2008 10:44)

K cemu se to ji? Nebo jen tak misto chipsu? (ta sikmooka mrkva)

rere

(mejla, 23. 6. 2008 18:27)

ta vaha hovori sama za sebe,Janiku prijed se najist !!!!!!!!!!!!

me nestvi

(kvak, 23. 6. 2008 9:44)

Nahodou je to fakt dobry a jedly a Janik neni zadny chudak!Cpe se az ma boule za usima! A ma 58kg...

kvakva

(mejla, 21. 6. 2008 12:42)

teda to je opravdu linej gulas,chudak jano !

hele

(mejla, 10. 6. 2008 20:37)

naprosto kdykoliv,cokoliv,pokud se ti podari me chytit strizliveho !

pochvala

(Ben, 10. 6. 2008 20:29)

Fšem, kdo sem davaj ty dobroty: nevíte o někom, kdo by mi aspoň něco z toho udělal?!

mejlovi

(kvak, 4. 6. 2008 7:26)

Prave ze ne. Je to peknej hnus. Neda se to zrat.

re kvakva

(mejla, 3. 6. 2008 21:43)

d i e t u ? To je něco k jídlu?

vrrr

(kvak mejlovi, 3. 6. 2008 12:47)

Ty grazle!Ja drzim dietu!Sedim v praci a mam desnej hlad!Ted mam kvuli tobe poslintanou klavesnici, protoze to vsechno vypada na superzradylko.